Java attackeras oftare än Adobe via sårbarheter

Oracle Java går om Adobe Reader som det program som oftast attackeras genom sårbarheter. Det går att läsa i nya rapporten Kaspersky Security Bulletin 2012 som sammanfattar det gångna årets säkerhetsutveckling.

Adobe Reader och Adobe Flash Player hamnar på andra och tredje plats bland de mest utsatta programmen. Att utnyttja sårbarheter i populära program (s.k. exploits) är en av de vanligaste metoderna som används bland cyberkriminella för att installera skadliga program på sina offers datorer. Personerna bakom attackerna utnyttjar applikationer eller program med säkerhetssårbarheter som inte har uppdaterats. Detta är möjligt om antingen individen eller företaget som äger datorn har missat att göra de säkerhetsuppdateringar som programleverantörerna regelbundet gör tillgängliga.

Utvecklingen under 2012
2012 innebar ett flertal betydande förändringar vad gäller sårbarheter i populära program. Det mest utsatta programmet 2011 var Adobe Reader, som stod för 35 procent av alla incidenter av detta slag. Java var på andra plats med 25 procent medan versioner av Microsoft Windows stod för 11 procent.

Under 2012 började cyberkriminella att fokusera på Java som genom säkerhetshål i programmet stod för över hälften av attackerna. Adobe Reader attackeras i 28 procent av fallen, medan Windows-komponenter och Internet Explorer endast stod för 3 procent.

Även om Adobe Reader kommer på andra plats bör det uppmärksammas att Adobe faktiskt har ökat sina ansträngningar för att komma till rätta med problemen med sårbarheter och göra programmet med motståndskraftigt mot attacker av detta slag. En av de nya lösningarna är Adobe Sandbox.

Källa:Kaspersky Lab (Via mynewsdesk.com)
Läs mer på www.kaspersky.se.