Säkerhetshoten allt mer sofistikerade

Idag publicerades McAfee Threats Report: Q3 2012, en rapport som går igenom hur cyberhoten har utvecklats under kvartalet. Utöver statistik och trender innehåller rapporten också nya detaljer krig Operation High Roller, en stor attack mot framför allt företag och banker som McAfee var med och avslöjade under sommaren 2012. Rapporten tar också upp hur antalet hot mot mobiltelefoner och surfplattor i det närmaste fördubblats jämfört med föregående kvartal.

Andra tydliga trender under kvartalet inkluderade en ökning av ransomware, det vill säga när till en dator blir låst och ägaren måste betala en summa för att den ska låsas upp. Elaka program för Mac-plattformen fortsätter öka liksom trojaner som stjäl lösenord.

– En intressant och oroande utveckling enligt den senaste rapporten är just att hoten blir allt mer sofistikerade. När det tidigare kunde räcka med att man var oförsiktig med att till exempel starta bifogade program för att drabbas är det mycket svårt att skydda sign genom enbart sunt förnuft idag, säger Fredrik Möller, vd på McAfee i Norden och Baltikum.

De tydligaste trenderna i kvartalets rapport inkluderar:

Cyberbrottsligheten sprider sig

Operation High Roller som McAfee och Guardian Analytics upptäckte våren 2012 har nu spridits utanför Europa som var mest drabbat tidigare under året. MInst en stor amerikansk finanisiell instituation har drabbats under kvartalet. Cyberbrottslingarna sätter upp automatiska överföringssystem som används för att attackera banker och finansiella institutioner.

Ransomware fortsätter utvecklas

Under tredje kvartalet upptäcktes ett antal nya unika exempel på ransomware, en typ av hot som till exempel krypterar en dator eller en telefon och sedan kräver en betalning för att brottslingarna ska låsa upp informationen eller ge personen ett lösenord. Denna typ av hot växte med 43 procent under kvartalet, vilket gör det till ett av de snabbast växande. En annan vanlig form är den där datorn plötsligt låser sig och användaren anklags för att ha besökt till exempel en olaglig sajt. Denne krävs på böter för att datorn ska låsas upp igen.

100 miljoner elaka program

Även om den totala tillväxttakten för nya virus minskade något nådde dock det totala antalet uppfångade hot i McAfees ”zoo” 100 miljoner. Mobila hot fördubblades och hot mot Android-plattformen växer snabbast. McAfee Labs fångar nu upp i genomsnitt 100 000 hot varje dag. Sedan januari har också antalet signerade hot fördubblats, något som påverkar hela infrastrukturen som ska säkerställa att vi kan lita på program som sägs vara signerade.

Databaserna allt mer osäkra

Det totala upptäckta säkerhetsbrister i databassystem för 2012 har redan passerat statistiken för hela 2011. I år har över 100 nya databasrelaterade sårbarheter avslöjats eller patchats i tysthet av utvecklarna.

Stealth Malware växer stadigt

Under Q3 har förekomsten av smarta elaka program som undviker upptäckt med de flesta vanliga metoder blivit allt vanligare. Dessa är bland de största hoten genom sin sofistikerade design och förmåga att gömma sig på olika sätt för att undgå upptäckt.

Hot från webbplatser ökade med 20 procent

Bland hot från webplatser och meddelandetjänster/chattar ökade antalet misstänkta adresser med 20 procent, där många av dessa webbplatser innehåller virus och trojaner. Närmare 64 procent av de nyupptäckta misstänkta webbplatserna finns i USA och Canada.

Källa: http://www.mcafee.com